Gondoljuk át WC-zési szokásainkat!

Sokan gondolhatják, hogy ez badarság, hiszen a széklet ürítése az egyik legtermészetesebb biológiai folyamat, amit nem kell megtanulni, mégis van néhány olyan tanács, amit érdemes megfontolni, ha nem szeretnénk az aranyérbetegség tüneteivel szembesülni.

Ha baj van az aranyerünkkel, azzal elsősorban épp székeléskor szembesülünk, de érdemes a szokásainkon akkor is változtatni, ha nincs ilyen jellegű panaszunk. Mint sok betegségnél, itt is elmondható, hogy a megelőzésnek nagyon fontos a szerepe, ezért érdemes ezt a néhány dolgot komolyan venni.

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne halogassuk, ha úgy érezzük, hogy ürítenünk kell a székletet, a visszatartással ugyanis komolyan megterheljük a bélrendszert, és az is előfordulhat, hogy ezután több napon át nem jön ki az ürülék, székrekedés alakul ki a visszafojtás miatt. Ugyanakkor a túl gyakori erőlködés is balul sülhet el: ha nem tudunk üríteni, nem szabad erőlködésnek kitenni a végbél záróizmait. Inkább látogassuk az illemhelyet naponta többször, rendszeresen!

Az aranyér kialakulásához a széklet tartogatása vagy a túlzásba vitt erőlködés ugyanúgy hozzájárulhat, mint a stressz, az egészségtelen életmód, az elhízás, a hosszú órákon át tartó ülő- és fizikai munka.

A szakemberek szerint naponta minimum egyszer kell székletet üríteni, és az sem mindegy, milyen pózban: a legegészségesebb az lenne, ha mindezt guggoló helyzetben tudnánk megtenni, mivel így nincs szükség erőlködésre, préselésre. Akiknél már kialakult az aranyérbetegség, érdemes a WC elé egy kis sámlit helyezni, esetleg könyvekből építeni egy magaslatot, az ülőhelyzet megváltoztatása segíthet a fájdalommentes és gyors ürítésben. Komolyabb vagy visszatérő probléma esetén be is lehet szerezni konkrétan erre a célra kifejlesztett eszközt.

Scroll to Top