Aranyér vizsgálat

Az aranyérbetegség önmagában nem veszélyes, ám a látszólag aranyeres panaszokat gyakran más, esetenként súlyos betegségek is okozhatják.

Ezért nagyon fontos, hogy végbéltáji panaszok jelentkezésekor forduljon orvoshoz! Az orvosi vizsgálat nem fájdalmas, ugyanakkor elengedhetetlen más súlyos betegségek kizárásához és a megfelelő aranyér kezelés kiválasztásához.

Hogyan készüljünk fel az aranyér vizsgálatára?

Az aranyér vizsgálat általában szakrendelésen (proktológiai, sebészeti, gasztroenterológiai) történik, ahova a háziorvostól kaphatunk beutalót, amennyiben szükséges.

A vizsgálatra lehetőség szerint üres végbéllel ajánlott érkezni – ez azt jelenti, hogy előtte el kell végezni a székletürítést. Fontos, hogy nagyon rosszat teszünk, ha ezt hashajtóval erőltetjük, vagy koplalunk, hogy ne is legyen széklet!

Készüljünk fel lelkileg! A vizsgálat nem fájdalmas, mégis az emberek nagy része szorongva, feszülten érkezik, a „záróizmait is összeszorítja”. Ez megnehezíti a vizsgálatot az orvosnak, sőt, adott esetben pont ez teszi fájdalmassá. Próbáljunk megnyugodni, ellazulni, így könnyebben túl is leszünk rajta.

Kérdések, amikre számíthatunk

PanaszokIgyekezzünk minél őszintébben elmondani, mikor, mit tapasztaltunk, mióta tartanak a végbéltáji panaszok, vannak-e panaszmentes időszakok.

Saját kórtörténetKorábbi (bélrendszert érintő) panaszok, betegségek, azok kezelése (ha vannak leletek, érdemes azokat elvinni). Nők esetében a terhességről, szülésről, illetve azok számáról szükséges tájékoztatni a vizsgáló orvost. Az aktuálisan szedett gyógyszerek, étrend-kiegészítők, követett diéta ugyancsak fontos információk az orvos számára.

Családi kórtörténetElőfordult-e a családban aranyér, vagy más, vastag- vagy végbelet érintő betegség, illetve visszér.

ÉletmódSzékelési szokások, étrend, munkavégzés típusa (ülő-álló életmód), testmozgás gyakorisága.

Orvosi vizsgálat

Rektális digitális vizsgálatAz ujjal történő betapintás (gumikesztyűben, síkosítva az ujjat) leginkább arra szolgál, hogy az egyéb okokat, betegségeket (daganatok, polypok, trombózisok) ki lehessen zárni. Az aranyerek nem kitapinthatóak, így azok vizsgálatához szükség van végbéltükrözésre is.

Alsó végbéltükrözés (anoszkópia)Az alsóbb szakaszon, az anus-csatornában elhelyezkedő betegségek (aranyerek, végbélrepedések, polypok) vizsgálatára szolgál. Ezzel az eszközzel pontosan megállapítható, hogy milyen betegség okozza a panaszokat, illetve meghatározható a belső aranyeresség stádiuma is.

Végbéltükrözés (rektoszkópia)A rektoszkópiát (magasabb szakaszok vizsgálata) akkor is elvégezi az orvos, ha a panasz okát az anoszkóppal már azonosította, hiszen magasabb szakaszokon is lehet polyp, gyulladás vagy daganatos elváltozás. Ez a vizsgálat tehát a proktológiai szűrés része.

Scroll to Top