Aranyeres tünetek

Amikor hátsófertályi panaszt észlelünk, hajlamosak vagyunk rögtön az aranyérre gondolni.

A vérzés, fájdalom, viszketés valóban az aranyérbetegség legjellemzőbb tünetei, azonban jó tudni, hogy ezek a tünetek más betegségre is utalhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy panaszok jelentkezésekor forduljon orvoshoz! Az orvosi vizsgálat nem fájdalmas, ugyanakkor elengedhetetlen a súlyos betegségek kizárásához és a megfelelő aranyér kezelés kiválasztásához.

Vérzés, váladékozás

Fájdalom, viszketés, égő érzés

„Dudor”, előesés, duzzanat

Diszkomfort érzés

Meghatározás

Székelés alkalmával friss, piros vér vagy váladék kerül a széklet felszínére, WC papírra. Mennyiségét tekintve lehet néhány folt, de előfordulhat bő vérzés is. A székletürítés befejeztével a vérzés megszűnik. A fájdalom székeléskor vagy attól függetlenül is jelentkezhet, és gyakran átmeneti vagy tartós viszketéssel, égő érzéssel társul. Az aranyeres csomók eleinte székelésnél, majd később székeléstől függetlenül is megjelennek a végbélnyílásban, kicsúsznak, előesnek – ez a jelenség inkább szokatlan, zavaró, mint fájdalmas. Ha a csomó kizáródik, begyullad, általában erős fájdalommal társul. Az aranyér egyéb tünetei közé tartozik a nehéz székelés és a ki nem ürülés érzés (amikor úgy érezzük, mintha még mindig maradna a végbélben valami).

Milyen stádiumú, típusú aranyérre utalhat?

A vérzés a belső aranyérre jellemző, de külső aranyér is vérezhet. Gyakran ez a tünet jelzi először az aranyerességet, és minden stádiumot végigkísérhet. A váladékozás a II. stádiumú vagy annál előrehaladottabb belső aranyerekre jellemző. A fájdalom, viszketés inkább a külső aranyérre jellemző. Belső aranyér esetén fájdalom gyulladás esetén, leginkább a III. és IV. stádiumban jelenik meg. Heveny aranyeres roham esetén pedig hirtelen több olyan végbéltáji tünet jelentkezik fokozódó fájdalommal, amely korábban nem állt fenn. Az aranyeres csomók „viselkedése” alapján osztályozzuk a belső aranyerességet. I. stádiumban székeléskor kellemetlen érzés jelentkezik, de ez nem jár az aranyeres csomó kicsúszásával. II. stádiumban székelés után az aranyeres csomó kicsúszik, majd spontán visszahúzódik; III. stádiumban már székeléstől függetlenül is megjelenhet, de kézzel visszahelyezhető; IV. stádiumban folyamatosan a végbélnyíláson kívül helyezkedik el. Ezek a tünetek minden stádiumban előfordulhatnak.

Mit tehetünk?

A legfontosabb teendő a vérzés forrásának, okának feltárása, annak mielőbbi kezelése. A vény nélkül kapható, aranyeres panaszok kezelésére szolgáló kenőcsök, kúpok között van, amelyik nem ajánlott vérzés esetén, így mindig olvassa el a betegtájékoztatót, és konzultáljon orvosával, gyógyszerészével, mielőtt elkezdi használni! Akut aranyeres panaszok kezelésére hatékony megoldás a (szájon át szedhető) Detralex filmtabletta is. A legfontosabb teendő a vérzés forrásának, okának feltárása, annak mielőbbi kezelése. A vény nélkül kapható, aranyeres panaszok kezelésére szolgáló kenőcsök, kúpok között van, amelyik nem ajánlott vérzés esetén, így mindig olvassa el a betegtájékoztatót, és konzultáljon orvosával, gyógyszerészével, mielőtt elkezdi használni! Akut aranyeres panaszok kezelésére hatékony megoldás a (szájon át szedhető) Detralex filmtabletta is. Legfontosabb feladat a helyes életmód (székletrendezés, erőlködés és hosszas ülés kerülése, mozgás) és étrend (rostdús diéta, folyadékfogyasztás) elsajátítása és követése! Legfontosabb feladat a helyes életmód (székletrendezés, erőlködés és hosszas ülés kerülése, mozgás) és étrend (rostdús diéta, folyadékfogyasztás) elsajátítása és követése!

Mi okozhatja még?

Tartós hasmenés, illetve székrekedés (kemény széklet) okozhat mechanikai sérülést, sebet, amely fájdalmas, égő, csípő érzéssel jár, és vérzéssel párosulhat. Amennyiben a vér sötét színű, darabos, vagy a székletbe keveredve található, az ok inkább a bélrendszerben keresendő (gyulladás, berepedés, de akár daganatos betegség is állhat a háttérben). Tartós hasmenés, illetve székrekedés (kemény széklet) okozhat mechanikai sérülést, sebet, amely fájdalmas, égő, csípő érzéssel jár, és vérzéssel párosulhat. Erős, tartós fájdalom egyéb végbélbetegségekre utalhat. A viszketés, égő érzés hátterében gombás fertőzés is állhat. A kitapintott csomó/duzzanat lehet egy korábbi aranyeres gyulladás maradványa, polyp, bőr- vagy nyálkahártya betegség, de akár daganatos betegség is. A tartós székrekedés hátterében számos fertőzés vagy betegség állhat, így ha az életmód-változtatás hatására nem enyhül, keresse fel orvosát. A tartós székrekedés súlyos szövődményeket okozhat!

Vérzés, váladékozás

Fájdalom, viszketés, égő érzés

Meghatározás

Székelés alkalmával friss, piros vér vagy váladék kerül a széklet felszínére, WC papírra. Mennyiségét tekintve lehet néhány folt, de előfordulhat bő vérzés is. A székletürítés befejeztével a vérzés megszűnik. A fájdalom székeléskor vagy attól függetlenül is jelentkezhet, és gyakran átmeneti vagy tartós viszketéssel, égő érzéssel társul.

Milyen stádiumú, típusú aranyérre utalhat?

A vérzés a belső aranyérre jellemző, de külső aranyér is vérezhet. Gyakran ez a tünet jelzi először az aranyerességet, és minden stádiumot végigkísérhet. A váladékozás a II. stádiumú vagy annál előrehaladottabb belső aranyerekre jellemző. A fájdalom, viszketés inkább a külső aranyérre jellemző. Belső aranyér esetén fájdalom gyulladás esetén, leginkább a III. és IV. stádiumban jelenik meg. Heveny aranyeres roham esetén pedig hirtelen több olyan végbéltáji tünet jelentkezik fokozódó fájdalommal, amely korábban nem állt fenn.

Mit tehetünk?

A legfontosabb teendő a vérzés forrásának, okának feltárása, annak mielőbbi kezelése. A vény nélkül kapható, aranyeres panaszok kezelésére szolgáló kenőcsök, kúpok között van, amelyik nem ajánlott vérzés esetén, így mindig olvassa el a betegtájékoztatót, és konzultáljon orvosával, gyógyszerészével, mielőtt elkezdi használni! Akut aranyeres panaszok kezelésére hatékony megoldás a (szájon át szedhető) Detralex filmtabletta is. A legfontosabb teendő a vérzés forrásának, okának feltárása, annak mielőbbi kezelése. A vény nélkül kapható, aranyeres panaszok kezelésére szolgáló kenőcsök, kúpok között van, amelyik nem ajánlott vérzés esetén, így mindig olvassa el a betegtájékoztatót, és konzultáljon orvosával, gyógyszerészével, mielőtt elkezdi használni! Akut aranyeres panaszok kezelésére hatékony megoldás a (szájon át szedhető) Detralex filmtabletta is.

Mi okozhatja még?

Tartós hasmenés, illetve székrekedés (kemény széklet) okozhat mechanikai sérülést, sebet, amely fájdalmas, égő, csípő érzéssel jár, és vérzéssel párosulhat. Amennyiben a vér sötét színű, darabos, vagy a székletbe keveredve található, az ok inkább a bélrendszerben keresendő (gyulladás, berepedés, de akár daganatos betegség is állhat a háttérben). Tartós hasmenés, illetve székrekedés (kemény széklet) okozhat mechanikai sérülést, sebet, amely fájdalmas, égő, csípő érzéssel jár, és vérzéssel párosulhat. Erős, tartós fájdalom egyéb végbélbetegségekre utalhat. A viszketés, égő érzés hátterében gombás fertőzés is állhat.

„Dudor”, előesés, duzzanat

Diszkomfort érzés

Meghatározás

Az aranyeres csomók eleinte székelésnél, majd később székeléstől függetlenül is megjelennek a végbélnyílásban, kicsúsznak, előesnek – ez a jelenség inkább szokatlan, zavaró, mint fájdalmas. Ha a csomó kizáródik, begyullad, általában erős fájdalommal társul. Az aranyér egyéb tünetei közé tartozik a nehéz székelés és a ki nem ürülés érzés (amikor úgy érezzük, mintha még mindig maradna a végbélben valami).

Milyen stádiumú, típusú aranyérre utalhat?

Az aranyeres csomók „viselkedése” alapján osztályozzuk a belső aranyerességet. I. stádiumban székeléskor kellemetlen érzés jelentkezik, de ez nem jár az aranyeres csomó kicsúszásával. II. stádiumban székelés után az aranyeres csomó kicsúszik, majd spontán visszahúzódik; III. stádiumban már székeléstől függetlenül is megjelenhet, de kézzel visszahelyezhető; IV. stádiumban folyamatosan a végbélnyíláson kívül helyezkedik el. Ezek a tünetek minden stádiumban előfordulhatnak.

Mit tehetünk?

Legfontosabb feladat a helyes életmód (székletrendezés, erőlködés és hosszas ülés kerülése, mozgás) és étrend (rostdús diéta, folyadékfogyasztás) elsajátítása és követése! Legfontosabb feladat a helyes életmód (székletrendezés, erőlködés és hosszas ülés kerülése, mozgás) és étrend (rostdús diéta, folyadékfogyasztás) elsajátítása és követése!

Mi okozhatja még?

A kitapintott csomó/duzzanat lehet egy korábbi aranyeres gyulladás maradványa, polyp, bőr- vagy nyálkahártya betegség, de akár daganatos betegség is. A tartós székrekedés hátterében számos fertőzés vagy betegség állhat, így ha az életmód-változtatás hatására nem enyhül, keresse fel orvosát. A tartós székrekedés súlyos szövődményeket okozhat!
Scroll to Top