Az aranyér kezelése

Az aranyérbetegség kezelése csak akkor hatásos, ha valóban aranyér okozza a végbéltáji panaszokat!

Ezért nagyon fontos, hogy a panaszok jelentkezésekor forduljon orvoshoz! Az orvosi vizsgálat nem fájdalmas, ugyanakkor elengedhetetlen más súlyos betegségek kizárásához és a megfelelő aranyér kezelés kiválasztásához. Az aranyérbetegség kezelésének legfontosabb célja a beteg tünetmentessé tétele, lehetőség szerint az aranyér eltávolítása nélkül. A kezelés elengedhetetlen része a helyes életmód, étrend elsajátítása! Életmód változtatással sokat tehet az aranyérbetegség ellen (lásd Életmód tanácsok).

Mikor és hogyan lehet kezelni?

Az aranyér kezelése a megbetegedés súlyosságától és kiterjedésétől függ. Az aranyeres csomókban található kitágult vénák eredeti állapotának helyreállítása érdekében fontos a kiváltó ok (pl. székrekedés) megszüntetése. Megfelelő étkezéssel elősegítheti bélmozgását, ezért étrendje tartalmazzon rostokat, valamint fogyasszon sok folyadékot.
Az aranyeres panaszok kezelését szolgálják egyes házi praktikák (jegelés vagy melegítés), a helyileg ható szerek (kenőcs, kúp) és a szájon át szedhető aranyértabletták, valamint műszeres és műtéti megoldások.

Aranyér gyógyszer

A szájon át szedhető aranyértabletta a vénák falának erősítése révén csökkenti az aranyeres panaszokat, így akár önmagában, akár lokális szerekkel kombinálva is gyors, hatékony megoldást kínál. Kényelmesen alkalmazható aranyér kezelési mód, munka, ügyintézés, társasági program vagy utazás közben is bárhol, bármikor diszkréten bevehető, és gyorsan érezhető a hatása. Hatóanyagai növényi eredetű bioflavonoidok, amelyek gátolják a vénák tágulását és erősítik az érfalakat. A Detralex filmtabletta diozmint, heszperidint és más tisztított flavonoidokat is tartalmaz, mikronizált formában (a mikronizáció jobb felszívódást, jobb biohasznosulást, így erőteljesebb hatást eredményez).

Fájdalomcsillapítók

Hashajtó gyógyszerek, székletlazítók

A hashajtók rövidtávon nyújtanak megoldást, tartós használatuk nem ajánlott. A székletlazítók több fajtája tartósan is használható.

Helyi aranyérkezelés (kenőcs, kúp)

A vény nélkül kapható, aranyeres panaszok elleni kenőcsök és kúpok hatásosak lehetnek enyhe gyulladással járó esetekben, míg erősebb tünetek esetén az orvosi vényre kapható fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, érösszehúzó hatóanyagokat tartalmazó (lokális) szerek nyújthatnak enyhülést. Az aranyér elleni kenőcsök és kúpok között van, amelyik nem ajánlott vérzés esetén, így mindig olvassa el a betegtájékoztatót, és konzultáljon orvosával, gyógyszerészével, mielőtt elkezdi használni! A várt hatás eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő alkalmazás, pl. belső aranyér esetén hatástalan lesz a végbélnyíláson kívülre kent kenőcs, a lokális irritáció ráadásul további panaszokat okozhat. Kiemelten fontos a megfelelő higiénia betartása: alapos kézmosás (esetleg gumikesztyű használata), a kezelendő felület tisztítása, szárazra törlése, majd az alkalmazás végeztével újra kézmosás, valamint a kenőcshöz mellékelt adagolófej/ applikátor alapos tisztítása. Az applikátort fokozott óvatossággal kell használni, mert sérülést okozhat az érzékeny területen! A krémek, kúpok nyomot hagyhatnak a fehérneműn, ami kiküszöbölhető tisztasági betét használatával.

Műszeres kezelés

Léteznek műszeres kezelések, melyek rövid beavatkozást jelentenek, és szakrendelés keretében elvégezhetők. Ilyen a szkleroterápia (injekciós kezelés), gumigyűrű leszorítás, illetve fagyasztással, infravörös fénnyel vagy lézerrel történő kezelés. Ezek alkalmazásáról a betegség súlyossága alapján egyedileg dönt az orvos.

Aranyér műtét

A műtét az előrehaladott állapotú aranyérbetegség végső megoldása. Ha gyakran ismétlődnek az akut aranyeres rohamok, illetve a betegség már III-IV.stádiumú, kezelőorvosa javasolhatja a műtétet. A napi gyakorlatban az esetek kevesebb, mint 10%-ában végeznek műtétet. Kivételt képez az erősen duzzadt, thrombotizált csomóval járó, igen fájdalmas külső aranyeres roham. Ilyenkor a sebész az ambulancián, vagy a műtőben, helyi érzéstelenítésben eltávolíthatja a vérrögöt, ezzel azonnal megszünteti a fájdalmat.

Scroll to Top