A vízfogyasztás fontossága aranyérbetegség esetén

Egy átlagos felnőtt testtömegének körül-belül 50-60%-a víz. Szervezetünk számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel: a szakemberek szerint 20 testsúly-kilogrammonként 1 literrel számolhatunk naponta. Vízre van szükség a megfelelő vérösszetételhez, vérnyomás szabályozásához, az anyagcsere-folyamatok biztosításához, sőt, az aranyér problémákat is elkerülhetjük, ha odafigyelünk a folyadékpótlásra.

Ha minél tovább szeretnénk megőrizni az egészségünket, egyszerűen nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő folyadékpótlás fontosságát. A szervezetünk fontos alkotóeleme a víz, működéséhez pedig folyamatos utánpótlásra van szüksége. Az anyagcsere-folyamatok, a méreganyagok kiválasztása víz segítségével történik, de az optimális testsúly megtartásában és az energiaszint optimalizálásban is fontos a szerepe. Ha nem kap a szervezet megfelelő mennyiségű vizet, azt jelzi: a fejfájás, a fáradságérzet, a száraz bőr, a lelassult emésztés mind a vízhiány jelei lehetnek.  A szakemberek szerint 30 testsúly-kilogrammonként 1 liter vízzel számolhatunk naponta, amit kizárólag vízből és annak alternatíváiból szükséges bevinni, ebbe nem számít bele az élelmiszerek víztartalma. A megadott mennyiség függ a napi sófogyasztás mértékétől, a fizikai aktivitástól és a külső hőmérséklettől függően – nyári melegben, egy kiadós edzés után akár a duplája is lehet.

Az aranyér tünetei is jelezhetik, hogy még komolyabban kell vennünk a folyadékpótlást, mivel a megfelelő életmóddal nagyban csökkenthető a probléma.

Ha elfogyasztunk egy ételt, az a gyomorból először a vékonybélbe kerül – ilyenkor a széklet állaga még híg, a vastagbélbe jutva azonban elvonja belőle a szervezet a folyadékot, így a már megfelelő állagú végtermék érkezik a végbélbe, beindítva a székletürítési ingert. Problémát okozhat, ha a széklet túl sok ideig marad a vastagbélben, mivel így túlzottan sok víz is távozhat belőle, ezáltal az állaga a kelleténél keményebbé válik, megnehezítve az ürítést. Ez ellen elsősorban elegendő rostbevitellel és folyadékpótlással védekezhetünk!

A helyes diéta, illetve a tudatos, megfelelő mértékű folyadékpótlás mellett néhány héten belül enyhülni kezdhetnek az aranyeres panaszok. Ha ez mégsem következik be, érdemes egészségügyi szakemberhez fordulni!

Scroll to Top