Ezeket a sportokat messziről kerüljük, ha aranyér problémákkal küzdünk!

Az aranyér tünetek kialakulásáért egyértelműen felelőssé tehető a mozgásszegény életmód, de a rendszeres sportolás bizonyítottan segíthet az aranyeres panaszokon. Nem mindegy azonban, hogy milyen sportot választunk, néhány divatos mozgásforma, mint a TRX, a Kettlebell vagy a CrossFit akár még ronthatja is a helyzetet.

Ha aranyeres panaszaink vannak, nem igazán kívánjuk (és nem is javasolt!) a futást vagy a kocogást, helyette érdemes egy kellemes sétát választani. A napi félórás, órás séta is felér egy edzéssel – hetente javasolt 3-4 alkalommal is nekiindulni, legyen az egy kis kirándulás a természetben vagy egy esti séta a városban. Aki mégsem tudja elengedni a futást, válasszon speciális, nagyon jó minőségű futócipőt és fusson rugalmas talajon, hogy az állandó nyomásnak kitett medencefenék-izomzat ne ereszkedjen meg.

Az orvosok szerint a kerékpározást is érdemes teljesen kiiktatni aranyérbetegség esetén, illetve legfeljebb belső aranyér esetén szabad, és akkor is olyan nyergen, melyen ülés közben nem a gátizmokra kell támaszkodni.

Kifejezetten tilos az aranyérbetegeknek minden haspréssel, hasűri nyomásfokozódással járó sport! Ilyenkor nem javasolt a nagy súlyok emelése vagy mozgatása, főleg azok a tiltólistásak, amelyek a gerincet hosszirányban terhelik, ilyen például az állva nyomás mellről. A TRX szintén nem ajánlott, akárcsak a kettlebell, azaz a füles vasgolyókkal való edzés, ami meglehetősen nagy nyomást helyez a végbéltájra és gátizomra. A CrossFit edzéseknél az erőemelés három fogásneme, vagyis a guggolás, a fekvenyomás és a felhúzás is gyakori elem, így ezekkel szintén óvatosan kell bánni.

Scroll to Top