Mennyi időt töltsünk a WC-n?

Sokan szeretnek hosszan elidőzni a mellékhelyiségben, de ez nagyon rossz szokás: érdemes ténylegesen kiiktatni a telefonnyomkodást, a videók nézegetését, a hírek olvasgatását. Dolgunk végeztével hagyjuk el a mellékhelyiséget, ne töltsünk el több időt a székeléssel, mint amennyi szükséges, ugyanis ezzel ártunk az aranyerünknek.

A mobilhasználati szokások a WC-zési szokásainkat is megváltoztatták, ugyanis sokan még a WC-n ülve is az okostelefonjukat nyomkodják, híreket olvasgatnak, videókat néznek vagy csetelnek. Természetesen nem maga a készülék okozza a problémát, hanem az, hogy az eszköz nyomogatása közben észre sem vesszük, mennyire elrepül az idő…

Egy Magyarországon végzett kutatás néhány éve kimutatta, hogy átlagosan 7,1 percet töltünk szükség esetén a mellékhelyiségben, de a férfiak és a nők szokásai alaposan eltérnek. Míg a legtöbb nő 2-3 vagy maximum 5 percet tölt bent, addig minden 10. férfi 15 percet vagy annál is többet ücsörög a WC-n – közben sok esetben leköti magát valami mással: jellemzően telefont nyomkod, olvasgat, vagy a levelekre válaszolgat. A szakemberek nem időkorlátot szabnak, hanem egész egyszerűen úgy fogalmaznak, hogy dolgunk végeztével álljunk fel, és fejezzük be az erőlködést vagy várakozást. Ugyanis minél tovább ülünk a WC-n, annál több vér áramlik a végbél környékén található erekbe, ami aranyér tünetek kialakulásához vezethet.

Az ideális az lenne, ha naponta minimum egyszer ürítenénk székletet, de ha nem megy, nem érezzük az ingert, akkor semmiképp nem szabad erőltetni.  Az aranyérpanaszok kialakulásához a széklet tartogatása és a túlzásba vitt erőlködés is ugyanúgy hozzájárulhat – érdemes ezeket elkerülni, ha nem szeretnénk az aranyérbetegség tüneteivel szembesülni.

Scroll to Top