Ezek a leghatásosabb életmód tippek aranyeres panaszok ellen!

A felnőtt lakosság fele biztosan tapasztalt már élete során aranyeres tüneteket, ezért érdemes megfogadni néhány tanácsot, mellyel elkerülhető a kellemetlen panaszok megjelenése.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres sportolás többek közt olyan problémákat segít elkerülni, mint a szívbetegség és a cukorbetegség, de az erek állapotára is jó hatással van – nem mellesleg segít a normál testsúly megtartásában. A mozgás nemcsak erősíti az izmokat, de a bélmozgásra, az anyagcserére is kihat. Az aranyérbetegség esetén kerüljük a nagy súlyok emelését és a túlzásba vitt erőlködést, a megoldást inkább a kellemes tempójú, napi 20-30 perces séták, és a székrekedést megelőző, könnyed tornamozdulatok, vagy a kocogás, futás, úszás jelentik.

Helyes táplálkozási szokások

Minden túlzás nélkül állítható, hogy a rostban gazdag táplálkozás az egészséges élet alapja. Mivel a rostok segítik az emésztést, az aranyérproblémák elkerüléséhez is hozzájárulhatnak: a javaslatok szerint napi 25-30 gramm rostot kell elfogyasztani, hogy megfelelően működjön a bélrendszer. Érdemes beiktatni az étkezésbe az alábbiakat: brokkoli, sárgarépa, korpa, teljes kiőrlésű gabonák, csírák, olajos magvak és friss gyümölcsök.

Megfelelő folyadékbevitel

A megfelelő hidratáltság segít a székletet lágyan tartani, ami kifejezetten áldásos az aranyeres panaszokkal küszködők számára is. A folyadék lehet tiszta víz, gyógytea, esetleg cukormentes gyümölcs-, vagy zöldséglé. Kerülendő azonban vízhajtó hatása miatt az alkohol és a kávé is – ezeket semmiképp ne számoljuk bele a napit 2,5 liter folyadékba, amit érdemes bevinni!

Csak lazán!

Az életmódunk megváltoztatása mellett törekedni kell a stresszmentes életre, mivel a túl sok feszültség ugyanolyan rossz hatással van az aranyerekre, mint a nehéz tárgyak emelése, a túlsúly vagy a WC-n való erőlködés.

Scroll to Top