Az aranyeres panaszok nem fognak maguktól elmúlni

Ne is áltassuk magunkat: hosszú távon az aranyeres tünetektől nem tudunk csak úgy, kezelés nélkül megszabadulni! Ha úgy érezzük, valami probléma van az aranyerünkkel, ne halogassuk az orvosi vizsgálatot!

Az aranyérbetegség nem tud csak úgy elmúlni, időről időre visszatérhet: lehet, hogy hónapokig nincs semmi baj, aztán újra felbukkan, és hetekig megkeseríti a mindennapjainkat. Ha sokáig nem kezeljük, hanem csak eltussoljuk a problémát, előfordulhat, hogy súlyosabb bajok elé nézünk. Ma már az aranyérbetegségek valamennyi stádiuma jól kezelhető, de a korai felismeréssel mindenképp csak nyerhetünk. Fontos, hogy a diagnózis felállítását bízzuk egészségügyi szakemberre, hiszen az aranyérkezelés csak akkor hatásos, ha panaszokat valóban aranyérbetegség okozza!

Az aranyér a modern társadalomban népbetegségnek számít, a lakosság fele biztosan találkozik vele az élete során. Jellemzően az életkor előrehaladtával nő az előfordulás gyakorisága, de nem kizárt, hogy huszonévesek és harmincasok is szenvednek a tünetektől: köszönhetően a mozgásszegény életmódnak és a helytelen étkezési szokásoknak. Hogy mikor fordulunk orvoshoz, függ egyrészt a panaszok súlyosságától, másrészt attól, hogy a beteg mennyire tolerálja a tüneteket: valakinek már egy véres csík is nagyon ijesztő a WC-papíron, míg mások sajnos akár hónapokat is várnak, hogy elmúljon magától a probléma. Általában elmondható, hogy a nők előbb eljutnak orvoshoz az aranyeres panaszaikkal, mint a férfiak.

Ha viszkető, égő érzést vagy vérzést tapasztalunk, elsők közt jut eszünkbe, hogy aranyér-probléma áll a háttérben, de előfordulhat végbélberepedés, esetleg valamilyen egyéb elváltozás is, hiszen a végbélben közel 300 féle különböző betegség fordul elő – pont emiatt is nagyon fontos, hogy szakembertől kérjünk segítséget!

Scroll to Top