Visszatérés az irodába: mire figyeljünk, hogy elkerüljük az aranyérproblémákat?

A koronavírus-járvány harmadik hulláma lecsendesedik, ezekben a hetekben egyre több irodai dolgozó tér vissza a munkahelyére. A sok hónapnyi home office után nem mindenkinek könnyű visszarázódni a régi kerékvágásba. De mire érdemes odafigyelni az egészségünk érdekében, ha újra órákat kell az íróasztal mellett töltetünk?

A home office sokaknak adott nagyobb mozgásteret, és ezt bizony szó szerint is érthetjük: mivel sok munkavállaló maga rendelkezett minden idejével, könnyebb volt megszakítani a munkát egy kis mozgással, kikapcsolódással, akár gyors bevásárlással vagy sporttal. Most, hogy tízezrek térnek vissza az irodákba a számítógépek mellé, érdemes fejben tartani, hogy az ülőmunkának milyen veszélyei is lehetnek.

  • Nagyon fontos, hogy a nyolcórás munkaidőt sok, kisebb szünettel szakítsuk meg akkor, ha bent ülünk az irodában: minden órában legalább egyszer álljunk fel, és mozgassuk át magunkat – ez más betegségek, például a keringési gondok és a mozgásszervi bajok prevenciójához is hasznos!
  • Ne csak annyi legyen a napi mozgásunk, hogy elmegyünk a munkahelyünkre és vissza, napközben is tegyünk meg pár lépést!
  • Az ergonómiás asztalok, állítható munkalapok és az az egyensúlyozó labdán ülés nagyon jó célt szolgálnak – ha van rá lehetőség, válasszon ilyen munkaállomást!
  • Az ebédidőt próbáljuk meg fixen, ugyanabban az idősávban tartani minden nap, és ha tehetjük, válasszuk az iroda étkezőjét, ne munka közben, kapkodva együnk – ezzel nem teszünk jót az emésztőrendszernek.

A sok egyhelyben üléstől, a helytelen, rendszertelen táplálkozástól és a mozgásszegény életmódtól már nagyon fiatalon, akár a harmincas éveinkben is könnyen kialakulhatnak aranyérproblémák. Nagyon fontos lenne, hogy ha az aranyér okozta tüneteket tapasztaljunk, ne féljünk beszélni róla, és időben kérjük ki orvos véleményét! Ha elkerülnénk a problémát, érdemes a munkás hétköznapokon is tudatosan odafigyelni az egészségünkre: szenteljünk figyelmet a napi mozgásnak, a rendszeres folyadékpótlásnak és rostban gazdag étkezésnek.

Scroll to Top