A megfelelő, rostban gazdag táplálkozás önmagában nem elég: arra is oda kell figyelni, hogy az étkezés rendszeres legyen, valamint, hogy olyan ételeket és italokat tartalmazzon, melyek nem fokozzák a kellemetlen tüneteket.
Finomított szénhidrátok és cukrok
A finomított liszteket, valamint az ezekből készült élelmiszereket érdemes elkerülni, akárcsak a cukros üdítőket, édességeket, péksüteményeket. Lehetőség szerint válasszunk teljes kiőrlésű, friss pékárukat, a fehér cukrot pedig könnyen helyettesíthetjük mézzel, nádcukorral, nyírfacukorral vagy gyümölcscukorral.
Tejtermékek
Bár kis mennyiségben a joghurt és a kefir hasznos lehet, mivel megkönnyítik az emésztést és a székelést, de aranyérbetegség esetén érdemes mérsékelni a tejtermékek fogyasztását. A tej és az abból készült élelmiszerek nagy mennyiségben rossz hatással lehetnek a belek savképző képességére.
Növényi zsírok, sós rágcsálnivalók
A hidrogénezett növényi zsírokat érdemes lecserélni olyan hidegen sajtolt növényi olajokra, melyek megfelelő arányban tartalmaznak omega-3 és omega-6 zsírsavat: ilyen például az olívaolaj, a kókuszolaj, a lenolaj. Emellett a sós és fűszeres rágcsálnivalókról is ajánlott lemondani aranyérproblémák esetén, mivel erősíthetik a fájdalmat székletürítés közben, a sok só pedig vízvisszatartó hatású.
Alkohol
Mivel az alkohol dehidratáló hatása negatívan befolyásolja az emésztést, elősegíti a székrekedés kialakulását. Ennek az az oka, hogy mind a gyomorban, mind a belekben felborítja az emésztési egyensúlyt. Ha aranyeres panaszokkal küzdünk, maximum egy pohár bort engedjünk meg magunknak egyszerre, hogy semmiképp ne fokozzuk a kellemetlen tüneteket!
Kávé, tea, energiaital
A koffein nagy mennyiségben meglehetősen rossz hatással van a belek és a gyomornyálkahártyájára, ezért érdemes ezeket is elkerülni.