Hogyan vegyünk ülőfürdőt, ha az aranyérbetegség tünetei kínoznak?

Az ülőfürdő könnyen és gyorsan enyhíthet a fájdalmakon, de érdemes néhány dolgot figyelembe venni, mielőtt elkezdjük rendszeresen alkalmazni. Bizonyos betegségek esetén ez nem ajánlott, erről mindenképp kérdezze meg kezelőorvosát!

Az első és legfontosabb szempont, hogy a fürdés előtt alaposan tisztítsuk meg a fürdőkádat vagy a lavórt, hiszen a sérült bőrfelületen könnyen kialakulhatnak fertőzések. A tisztálkodás előtt tehát kihagyhatatlan a környezet fertőtlenítése, alapos megtisztítása: lehetőleg használjunk klóralapú tisztítószert, vagy speciális, baktérium-, illetve vírusölő hatású tisztítót, ami után alaposan kiöblítjük a kádat vagy a lavórt hideg vízzel.

Annyi vizet engedjünk, hogy az alsó testtájékot ellepje: ez nagyjából 8-10 centiméteres magasságot jelent.  Az ülőfürdő hőmérséklete legyen kellemesen meleg, de semmiképpen ne forró, hiszen akkor csak további kellemetlenséget okozunk a gyulladt, fájó, viszkető területnek. A meleg víz kellemes, jóleső hatása mellett a véráramlást is serkenti, ezáltal pedig gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Az aranyeres panaszokra ez már önmagában gyógyító hatással lehet, de különböző kiegészítőket, például illóolajokat, gyógynövényeket is használhatunk, hogy fokozzuk a fürdőzés hatékonyságát.

Az ülőfürdő sokat segíthet a panaszok enyhítésén, de fontos tudni, hogy önmagában nem segít a gyógyulásban. Ha az aranyér problémát, fájdalmat, kellemetlen tüneteket okoz, mindenképp forduljon orvoshoz, aki segít megtalálni a megfelelő terápiát és – amennyiben a betegség típusa és stádiuma engedi – abban is segít, hogy lehet a leghatékonyabb a rendszeres áztatás.

Scroll to Top