A homeoffice miatt is kialakulhatnak aranyérproblémák

Az aranyérbetegség meglehetősen kellemetlen beszédtéma, de nagyon gyakori betegség: sokkal többeket érint, mint gondolnánk. Becslések szerint a magyar lakosság fele tapasztal az élete során aranyeres panaszokat. Ezek hátterében jellemzően öröklött hajlam, illetve a mozgásszegény életmód, a rostszegény és egészségtelen táplálkozás, valamint a rossz székelési szokások állnak.

A koronavírus-járvány nálunk is elhozta a nagy, országos home office-t, rengeteg dolgozó közel egy éve otthonról dolgozik. Az otthon végzett munkának több előnye is van: kényelmesen lehet felkelni, reggelizni, nem kell időt szánni a készülődésre és az utazásra, és napközben is juthat idő a háztartásra, az otthoni teendőkre. Az előnyök mellett azonban jelentkeznek a hátrányok is, elsősorban az egészségünk, a testünk normál működése szempontjából: a négy fal közé zárva sokkal kevesebbet mozgunk, adott esetben a házból sem tesszük ki a lábunk.

Hogy tudunk úgy dolgozni otthonról, hogy ne okozzunk magunknak egészségügyi problémát?

Érdemes a munkaidőt, a munkamennyiséget ugyanúgy beszabályozni, mint mikor az irodában dolgozunk, hiszen otthon hajlamosak vagyunk több időt tölteni a számítógép előtt, mint a munkahelyünkön. Nagyon fontos, hogy a nyolcórás munkaidőt sok, kisebb szünettel szakítsuk meg! A klasszikus munkavégzés során észrevétlenül is többet mozgunk: elmegyünk a munkahelyünkre és vissza, és az irodában is jövünk-megyünk, akár nagyobb távolságokat megtéve. Otthon a mozgásterünk drasztikusan lecsökken, ezért nagyon fontos, hogy tudatosan iktassunk be valamennyi mozgást.  Rendszeresen előfordul, hogy az étkezést elfelejtjük a munka során: kimaradnak étkezések vagy csak gyorsan bekapunk inkább valamit a gép előtt ülve, hogy ne vesztegessük az időt. Ezzel azonban nem teszünk jót az emésztőrendszernek. Ha elkerülnénk a problémát, érdemes az otthon töltött idő alatt kiemelt figyelmet szentelni a napi mozgásnak és a rendszeres folyadékpótlásnak, rostban gazdag étkezésnek.

A sok üléstől, a helytelen táplálkozástól és a mozgásszegény életmódtól már nagyon fiatalon, akár a harmincas éveinkben is könnyen kialakulhatnak aranyérproblémák – ebből a szempontból pedig ez a home office időszak sajnos különösen veszélyes. Nagyon fontos lenne, hogy ha az aranyérbetegségre utaló tüneteket tapasztaljunk, ne féljünk beszélni róla és időben kérjük ki orvos véleményét. Sok esetben ezek a tünetek más, súlyosabb betegségeket is jelezhetnek, amit csak szakorvosi vizsgálat szűrhet ki.

Scroll to Top