Végezhetünk súlyemelős edzést, ha aranyerünk van?

Az aranyér okai közé tartozik a fizikai megerőltetés. Nehéz tárgyak emelése közben a kismedencében és a hasüregben növekszik meg leginkább a nyomás, ami pedig a végbélnyílás közelében lévő vénában a vér pangását okozzák, azok duzzanatát váltják ki. Ennek következtében az aranyér kifordulhat, fájdalmassá válhat, elpattanhat, vérezhet.

A súlyemelés kulcsa a helyes légzés

Edzés közben talán a legutolsó dolog, ami eszünkbe jut, hogy tudatosan lélegezzünk. Leginkább arra összpontosítunk, hogy egy-egy gyakorlatból a megfelelő sorozatszámot elvégezzük, vagy, hogy – egy gyengébb napunkon – minél előbb túlessünk a napi célkitűzésen. A megfelelő légzéstechnikának azonban minden sportban fontos a szerepe: többek között javítja a vérkeringést, az oxigén felvételét és növeli az edzés hatékonyságát.

Ha súlyemelés közben nem jó ütemben vesszük a levegőt, a végbélnél lévő vénákban a keringés lelassul, aranyerünk megduzzadhat, kifordulhat. A helyes légzés elsajátításával azonban csökkenthető mindennek a kockázata. Minden emelés előtt vegyünk egy mély lélegzetet, majd tartsuk azt vissza. Nyomjuk felfelé a levegőt a torkunk felé, miközben felemeljük a súlyt. Nagyon fontos, hogy csak az emelés végén lélegezzük ki teljesen a levegőt. Ezzel a légzéstechnikával csökkenthető a belső szerveinkre és a záróizmainkra nehezedő nyomás.

Mint minden sport esetében, fontos, hogy a fizikai állapotunknak megfelelő sportot és intenzitást válasszunk. Aranyér tünetei esetén konzultáljunk az orvosunkkal, hogy mi az, ami még belefér!

Scroll to Top