3 meglepő tény az aranyérről

Az aranyér valószínűleg nem olyan téma, amelyről túl gyakran beszélünk, ezért előfordulhat, hogy a végbélnyílás környékén tapasztalt panaszok kialakulásáról csak nagyon keveset tudunk. Fontos azonban, hogy rávilágítsunk erre a gyakori állapotra. Íme, három meglepő tény, amit nem feltétlenül tudtunk az aranyérről.

Az aranyér betegség több embert érint, mint gondolná

A lakosság csaknem felénél jelennek meg élete során az aranyér tüneti, amely leggyakrabban véres székelés, fájdalom, kitüremkedés, viszketés formájában jelentkezik. Azt tudnunk kell, hogy aranyere mindenkinek van, ugyanis a végbélnyílás körüli érköteget hívjuk aranyérnek. Fontos funkciója van, a széklettartási képesség alapvető eleme. Akkor van baj, amikor az erek elgyengülnek (megnövekedett vénás nyomás vagy kötőszöveti gyengeség hatására), kitágulnak, az érköteg megduzzad, majd kifordul. Ebben az esetben beszélünk aranyérbetegségről.

Az aranyér gyakran a mozgásszegény életmód eredményeként alakul ki

Az aranyér, mint civilizációs betegség nagyobb eséllyel jelenik meg azoknál, akik ülőmunkát végeznek. A hosszas, szünet nélküli ülés során ugyanis túl nagy nyomást gyakorolhatunk a záróizmok feletti érhálózatra, arról nem is beszélve, hogy a mozgásszegény életmód gyakran vezet elhízáshoz, ami ugyancsak növeli a vénás nyomást. A fájdalmas duzzanat elkerülése érdekében próbáljunk óránként 5-10 perces mozgást beiktatni. Álljunk fel, nyújtsuk meg a testünket, végezzünk körkörös csípőmozdulatokat, sétáljunk kicsit a munkahelyünkön. Az is megoldás lehet, ha a munkavégzés során gumipárnát teszünk magunk alá vagy ülőlabdát használunk.

Az aranyérnek két típusa van: belső aranyér és külső aranyér

A külső aranyér látható, jól kitapintható, ezért könnyű felismerni. Ha gyakran viszket a végbélnyílás környéke, akkor érdemes megvizsgáltatni, mert a viszkető, égő érzés jelezheti külső aranyér megjelenését is. Belső aranyér gyakrabban fordul elő. Véres széklet, végbéltájéki vérzés jelezheti azt, hogy a vénás hálózat megsérült, kitágult. Ebben az esetben is ajánlott orvoshoz fordulni, hogy kiderítsük a vérzés valódi okát, ami lehet sok más egyéb is, például rosszindulatú daganat, polip, repedés, sipoly vagy gyulladás.

Scroll to Top