Ezeket az ételeket fogyasszuk gyakrabban, ha aranyerünk van

Bár vannak olyan élethelyzetek, melyek hajlamosítanak az aranyérbetegségre, az életmódunkkal bizonyítottan sokat tehetünk azért, hogy ne kelljen együtt élnünk a kellemetlen tünetekkel.

Az aranyeres panaszok sok esetben megelőzhetők vagy késleltethetők például azzal is, hogy tudatosan állítjuk össze az étrendünket.

Az aranyérbetegség elleni kezelésnek minden esetben része kell, hogy legyen a növényi rostban, folyadékban gazdag diéta, melynek alapját levek, gyümölcsök, zöldségek, müzlik, korpafélék adhatják. Ezek hozzásegítenek a laza, lágy széklethez, mivel fenntartják a belekben a nedvességet, így könnyebben távozhat az, aminek távoznia kell. A gyümölcsök között részesítsük előnyben a citromot, mandarint, narancsot, az áfonyát, epret, szedret, de szezontól függően a szilva, szőlő, cseresznye és barack is kiváló, épp úgy, mint néhány egzotikus gyümölcs (kivétel a banán, ami inkább székletfogó hatású).

A zöldségek közül válasszuk a következőket: céklafélék, répa, zeller, retek, paradicsom, kukorica, brokkoli, káposzta, kelbimbó, vagy a hüvelyesek, mint a bab, a csicseriborsó és a lencse. A pékárukból teljes kiőrlésű termékeket érdemes választani a fehér lisztes áruk helyett, és előnyös lehet egyes (nem apró) olajos magvak fogyasztása is.

A helyes táplálkozás része a megfelelő mennyiség folyadékbevitel: ez az aranyérbetegségre hajlamos embereknél napi 2-3 liter is lehet. Kerüljük az alkoholos, koffeines, cukros italokat, és válasszuk helyettük a friss vizet, a gyógyteákat, frissen facsart gyümölcsleveket vagy lédús zöldséglevest.

Scroll to Top