Az orvos válaszol: Mi a teendő, hogy kiderüljön, tényleg aranyerem van-e?

36 éves múltam, és gyakran tapasztalok viszkető, égő érzést a végbéltájékon. Arra gyanakszom, hogy aranyerem van. Kívülről átvizsgáltam magam, de semmi rendelleneset nem tapasztaltam.

Eddig azt gondoltam, hogy ez az idősek betegsége. Fiatalkorban is lehet az embernek aranyérbetegsége? Lehet-e, hogy az aranyérnek ez a tünete? Mi a teendő, hogy kiderüljön, tényleg aranyerem van-e?

„Bár legtöbben úgy vélik, hogy az aranyér az idősek betegsége, ez az elgondolás nem állja meg a helyét. Ugyan az aranyeresség leggyakrabban 45 és 65 éves kor között fordul elő, fiatalabb felnőtteknél is megjelenhet. A nők megközelítőleg negyedénél, főleg a terhesség során, illetve a szülés következtében alakul ki aranyér. Épp ezért érdemes szülés előtt az intimtornát megtanulni, majd végezni. Annak rendszeres gyakorlása képes megerősíteni a gát és végbél izmait, illetve csökkenti az erekben a vénás nyomást, segíti kiüríteni a pangó vért, ami egyértelműen csökkenti az aranyér megjelenését.

Az említett tünetek – a viszkető, égő érzés – a belső aranyér tünetei lehetnek. Ezek mellé társulhat még szorulás és pecsételő vérzés is. Ugyanakkor a viszketés hátterében más betegség is állhat, pl. férgesség, helyi bőrgyulladás, gombásodás.  Ha ülő munkát végez, akkor különösen nagy az esélye az aranyér megjelenésének. A sokáig tartó, szünet nélküli ülés ugyanis fokozza a végbél környéki nyomást. De az is lehet, hogy a probléma okát a helytelen táplálkozásban kell keresni. Mindenképpen azt javaslom, hogy a meglévő panaszaival forduljon proktológus szakorvoshoz”

Scroll to Top