Aranyér kezelése házilag: Miért szükséges a rostdús étrend?

Az aranyér kezelése érdekében az első lépés, hogy olyan székletet produkáljunk, ami puha, ezáltal könnyedén távozik. A megfelelő konzisztenciát úgy érhetjük el, ha tudatosan megválasztott étrendet folytatunk és mellette sok vizet iszunk.

Amikor úgy érezzük, hogy a székletünk kemény, karcos, annak bizony a rosthiány is lehet az oka. Gyakori székrekedés esetén próbáljunk több rostot bevinni leveles zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből és 100%-ban teljes kiőrlésű gabonákból. Azért szükséges minél több magas rosttartalmú élelmiszert fogyasztani, mert a rostok természetes székletlazítók, fokozzák a bél motilitását, növelik székletünk víztartalmát és tömegét, ezáltal könnyebbé és gyorsabbá válik a székletürítés. Ha szükséges, kérdezzük meg kezelőorvosunkat a rost-kiegészítők, székletlazítók szedéséről, de inkább törekedjünk arra, hogy rostban dús élelmiszerekkel turbózzuk fel magunkat. A rostok segíthetnek elkerülni a székrekedést, és ezzel csökkenthetjük a komolyabb panaszok megjelenését. Továbbá figyeljünk testünk apró jelzéseire, és kerüljük az olyan ételeket, amelyek irritálják a beleket, puffadást, alhasi érzékenységet okoznak. Míg egyeseknél a tejtermékekben lévő laktóz lehet irritáló hatású, mások számára a glutén, a túlzott fűszerezés vagy a túl sok finomított étel jelenthet problémát.

Nem csupán a rost alakítja a székletünk állagát. Másik fontos tényező a megfelelő folyadékbevitel, elsősorban a vízfogyasztás. A víznek szintén székletpuhító hatása van. Napi 2-2,5 liter víz fogyasztására kellene törekednünk.

Scroll to Top