Mit ne egyen, aki aranyérbetegséggel küzd?

Aranyérbetegség esetén különösen fontos, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetbe: összegyűjtöttük, milyen ételeket és italokat érdemes kerülni, ha nem szeretnénk súlyosbítani a tüneteket.

Finomított gabonák

A finomított gabonák nem tartalmaznak olyan rostokat, amik segítik a megfelelő emésztést és ürítést, ezért könnyen megülik a gyomrot és székrekedést okozhatnak.

Alkohol

Az alkohol dehidratáló hatása negatívan befolyásolja az emésztést: mind a gyomorban, mind a belekben felborítja az emésztési egyensúlyt, és elősegíti a székrekedés kialakulását. Aranyeres panaszok esetén maximum 1 pohár bornak megfelelő mennyiségű alkoholt fogyasszunk egyszerre.

Készételek

Az alacsony tápanyag- és magas zsírtartalmú, előrecsomagolt ételeket aranyeres panaszok idején érdemes kerülni, az összetevők ugyanis akadályozzák az emésztés megfelelő működését, és könnyen gyulladásba hozhatják az emésztőrendszer érzékeny felületét. Ide sorolhatók például a fagyasztott ételek, a sós és édes nassolnivalók vagy az előrecsomagolt, félkész ételek.

Tejtermékek

A betegség megelőzésében sokat segítenek a különböző joghurtok és kefirek, fennálló aranyérbetegség esetén viszont a fogyasztás után felhalmozódó bélgáz kellemetlen hasi görcsöket okozhat.

Hashajtók

Bár székrekedés esetén jó ötletnek tűnhet a hashajtó használata, annak ellenére, hogy a gyógyszer laza székletet eredményez, magas savtartalommal is bír. A savas széklet irritálja a végbélnyílást és fájdalmassá teszi a székletürítést.

A fentiek mellett kerüljük a sós, olajban sült, csípős ételeket és az éretlen gyümölcsöket is. Az aranyérbetegség megelőzésében és gyógyításában kulcsszerepet játszik a rostban gazdag étrend, a megfelelő folyadékbevitel és a rendszeres mozgás, a tüneteket pedig a különböző kúpok és krémek mellett aranyértablettával is enyhíthetjük.

Scroll to Top