5 tévhit az aranyérről

A felnőtt lakosság fele érintett az aranyérbetegségben, mégis sok téves információ kering a kellemetlen tünetek megjelenésével kapcsolatban. Nézzük az 5 leggyakrabban előforduló tévhitet!

Aranyér csak idősebb korban alakul ki

 Míg az életkor előrehaladtával nagyobb valószínűséggel jelenik meg aranyér, bárkinél kialakulhatnak az aranyér tünetei, akár még gyermekeknél is. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a WC-n való erőlködés és a huzamosabb ideig tartó ülés mind aranyér kialakulásához vezethet.

Hideg felületen ülve aranyér alakulhat ki

Meglévő aranyeres panaszok esetén hideg, kemény felületen ülve, ne csodálkozzunk, ha felerősödnek a fájdalmaink. Mivel a végbélnyílás az aranyér miatt érzékenyebb, egy hidegebb felület képes felerősíteni a szúró, nyilalló érzéseket. Azonban az aranyér kialakulása önmagában erre nem vezethető vissza. Az állapot valódi oka az lehet, hogy hosszú ideig ülünk egyhelyben, különösen a WC-n. A hosszas trónolás nagymértékű nyomást fejt ki a végbélnyílás ereire, ezért lehetőleg minél előbb végezzük el a dolgunkat. A mellékhelyiségbe semmi esetre se vigyünk magunkkal olvasnivalót, és ne feledkezzünk bele hosszasan a telefonunkba.

Az aranyér tartós

Az aranyér tünetei általában időszakosan jelentkeznek, csak néhány napig igazán kellemetlenek, majd enyhülnek. Az idő előrehaladtával azonban ezek a panaszok egyre gyakrabban és súlyosabban térhetnek vissza, főleg, ha nem teszünk ellene semmit. Ezzel szemben, ha odafigyelünk az étrendünkre, beiktatjuk a rendszeres mozgást, és ügyelünk arra, hogy ne üljünk egyhelyben hosszú ideig, máris sokat tettünk az állapotunk javulásáért. Ha a tünetek az életmódbeli változások ellenére sem mérséklődnek, forduljunk orvoshoz, hiszen az aranyérre utaló panaszokat adott esetben más, súlyosabb elváltozások is okozhatják. Gyulladt, fájdalmas aranyér esetében szövődmények is kialakulhatnak, ezért nagyon fontos az aranyér kezelése.

A fűszeres ételek aranyeret okoznak

A fűszeres ételek nem okoznak aranyeret, de kiválthatják, felerősíthetik a tüneteket, ha már van aranyerünk. A fűszerek – például az erőspaprika és a bors – emésztetlenül átjuthatnak a bélrendszeren, és irritálhatják az anális csatornát, amikor távoznak onnan.

Az aranyér fertőző

A vírusok és baktériumok okozhatnak anorectalis fertőzéseket (az anális csatorna és a végbél találkozásánál jelentkező fertőzéseket), de nem okoznak aranyeret. Az aranyér nem fertőző, és nem kaphatjuk meg a WC-ülőke közös használatától.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az aranyér a végbélvérzés leggyakoribb oka, azonban a székeléskor tapasztalt vérzés komolyabb egészségügyi problémát is jelezhet, így nem ajánlott öndiagnózissal elaltatni a gyanút.  Forduljon orvoshoz, ha végbéltáji vérzést, fájdalmat, súlyos viszketést tapasztal, hiszen csak orvosi vizsgálat alapján lehet biztos benne, hogy a panaszokat aranyér okozza.

 

Scroll to Top