Belső és külső aranyér kezelése

Az aranyérbetegség nem válogat

Tévesen gondolják azt sokan, hogy az aranyér kellemetlen tünetei csak az időseket érintik – felmérések szerint a felnőtt lakosság közel fele 50 éves korára legalább egyszer megtapasztalja, hogy milyen együtt élni ezzel a betegséggel.

A modern kor emberének egyre több betegséggel kell együtt élnie, mára már az aranyérproblémák is bekerültek az úgynevezett civilizációs betegségek közé. Ez elsősorban a mozgásszegény életmódnak, a rendszertelen, rostban szegény táplálkozásnak köszönhető. Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy minél később, sőt, egyáltalán ne is találkozzunk a betegséggel az életünk során.

Fontos, hogy minden nap fogyasszunk rostban gazdag ételeket, friss idényzöldségeket, gyümölcsöket! Bánjunk óvatosan a feldolgozott és készételekkel, csökkentsük a szénhidrátbevitelt, illetve kerüljük a sós, fűszeres, zsíros és cukrozott termékek túlzott, rendszeres fogyasztását.

Nem csak az élelmiszer minősége, de az étkezési szokások is fontosak: étkezzünk minden nap hasonló időben, de ne fogyasszunk egyszerre nagy mennyiséget, inkább többször együnk keveset! Minden étkezés mellé igyunk meg egy nagy pohár vizet, és tudatosan ügyeljünk arra, hogy a napi 2,5-3 liter folyadékot elfogyasszuk! Ha aranyeres panaszokkal küzdünk és ezekre odafigyelünk, könnyebbé tehetjük a napjainkat.

Iktassuk be a mindennapjainkba a mozgást, hiszen ennek hiánya is hajlamosíthat aranyérbetegségre. Nem kell hirtelen megerőltetni a szervezetünket, már napi 15-20 perces mozgás is sokat segíthet! Sétáljunk egyet a közeli parkban, szálljunk le korábban a tömegközlekedési eszközről és gyalogoljunk, vagy keressünk online tornát, amit otthon is könnyen elvégezhetünk. Mivel a modernkori életmód miatt az aranyeresség kortól és nemtől függetlenül lényegében bárkit érinthet, ezeket mindenkinek érdemes megfontolni és a napi rutin részévé tenni.

Kialakult panaszok esetén fontos, hogy ne halogassuk az orvos felkeresését, hiszen sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket az időben elkezdett, célzott kezelés. Érdemes már az első jeleknél komolyan venni a problémát, követni az életmódbeli változásokat, hogy megelőzzük a súlyosbodást. A kezelést mindig személyre szabottan, a betegség súlyosságától függően állapítja meg az orvos, így lehetőleg ne bíráljuk felül, ha a szomszéd mást ajánl vagy az interneten találunk egy „csodaszert”.

Weboldal tervezés és fejlesztés: Creffart Kft.   |    creffart.com

Scroll to Top