Az aranyérbetegség önmagában nem veszélyes, ám a látszólag aranyeres panaszokat gyakran más, esetenként súlyos betegségek is okozhatják.

Ezért nagyon fontos, hogy végbéltáji panaszok jelentkezésekor forduljon orvoshoz! Az orvosi vizsgálat nem fájdalmas, ugyanakkor elengedhetetlen más súlyos betegségek kizárásához és a megfelelő aranyér kezelés kiválasztásához.

Hogyan készüljünk fel az aranyér vizsgálatára?

Az aranyér vizsgálata általában szakrendelésen (proktológiai, sebészeti, gasztroenterológiai) történik, ahova a háziorvostól kaphatunk beutalót, amennyiben szükséges.

A vizsgálatra lehetőség szerint üres végbéllel ajánlott érkezni – ez azt jelenti, hogy előtte el kell végezni a székletürítést. Fontos, hogy nagyon rosszat teszünk, ha ezt hashajtóval erőltetjük, vagy koplalunk, hogy ne is legyen széklet!

Készüljünk fel lelkileg! A vizsgálat nem fájdalmas, mégis az emberek nagy része szorongva, feszülten érkezik, mondhatni még a „záróizmait is összeszorítja”. Ez megnehezíti a vizsgálatot az orvosnak, sőt, adott esetben pont ez teszi fájdalmassá. Próbáljunk megnyugodni, ellazulni, így könnyebben túl is leszünk rajta.

Kérdések, amikre számíthatunk

Panaszok

Igyekezzünk minél őszintébben elmondani, mikor, mit tapasztaltunk, mióta tartanak a végbéltáji panaszok, vannak-e panaszmentes időszakok.

Saját kórtörténet

Korábbi (bélrendszert érintő) panaszok, betegségek, azok kezelése (ha vannak leletek, érdemes azokat elvinni). Nők esetében a terhességről, szülésről, illetve azok számáról szükséges tájékoztatni a vizsgáló orvost. Az aktuálisan szedett gyógyszerek, étrend-kiegészítők, követett diéta ugyancsak fontos információk az orvos számára.

Családi kórtörténet

Előfordult-e a családban aranyér, vagy más, vastag- vagy végbelet érintő betegség, illetve visszér.

Életmód

Székelési szokások, étrend, munkavégzés típusa (ülő-álló életmód), testmozgás gyakorisága.

Orvosi vizsgálat

Rektális digitális vizsgálat

Az ujjal történő betapintás (gumikesztyűben, síkosítva az ujjat) leginkább arra szolgál, hogy az egyéb okokat, betegségeket (daganatok, polypok, trombózisok) ki lehessen zárni. Az aranyerek nem kitapinthatóak, így azok vizsgálatához szükség van végbéltükrözésre is.

Alsó végbéltükrözés (anoszkópia)

Az alsóbb szakaszon, az anus-csatornában elhelyezkedő betegségek (aranyerek, végbélrepedések, polypok) vizsgálatára szolgál. Ezzel az eszközzel pontosan megállapítható, hogy milyen betegség okozza a panaszokat, illetve meghatározható a belső aranyeresség stádiuma is.

Végbéltükrözés (rektoszkópia)

A rektoszkópiát (magasabb szakaszok vizsgálata) akkor is elvégezi az orvos, ha a panasz okát az anoszkóppal már azonosította, hiszen magasabb szakaszokon is lehet polyp, gyulladás vagy daganatos elváltozás. Ez a vizsgálat tehát a proktológiai szűrés része.

Weboldal tervezés és fejlesztés: Creffart Kft.   |    creffart.com

Scroll to Top